In Tienen is een geheim genootschap opnieuw actief geworden. Ongeveer tien jaar geleden vonden archeologen sporen van hun mysterieuze cultus. Ontraadsel de Mithrasmysteries en vind het magische voorwerp dat jouw team de hoogste rang in de hiërarchie van de ingewijden geeft.
Schrijf in, zoek mee en win met je team een 'Romeins weekend'!

Mithrasmysteries V

Heb je taverne ‘Het Toreke’ gevonden? Je bevindt je nu in een dorp waarvan de naam in een Limburgs dialect zoiets als ‘Kom je?’ zou kunnen betekenen. Je ziet hier nog een andere toren. Inderdaad, die van de kerk. Dat eeuwenoude gebouw gaan we eens van dichterbij bekijken. Het oostelijke gedeelte is een prachtig bewaard voorbeeld van romaanse architectuur. Opvallend zijn de vele blinde rondbogen die de massieve muren verlevendigen. Zouden ze een symbolische betekenis hebben? Tel ze allemaal (die aan de buitenkant van het kerkgebouw). Spitsbogen en drielobben tellen niet mee, (dichtgemetselde) ramen evenmin. Het resultaat van je telwerk zou je nog wel eens kunnen nodig hebben voor een berekening in een volgende etappe.


Aan de zuidoosthoek van de kerk vind je op enkele centimeters boven de grond een metalen uitsteeksel. Weet je waarvoor het dient? Noteer de letters die erop staan. Hier vlakbij ligt een mevrouw begraven die stierf in Londen op vierentachtigjarige leeftijd. Hier in de buurt begint een straat die haar familienaam draagt. Volg ze.
Even nadat je door een tunnel gegaan bent zie je aan de rechterkant de hoeve van de illustere familie naar wie deze straat genoemd is. Aan het volgende kruispunt kan je eventueel gaan verpozen in het plaatselijke kuuroord of even bezinnen in het kapelletje aan de overkant. Je moet hier afslaan. Maar in welke richting? Als je de hoeve ‘Hof ter Cameren’ tegenkomt zit je verkeerd. Je moet de andere kant op. Nadat je een oude hoogstamboomgaard voorbijgekomen bent kom je op een punt waar twee wegen met vreemde namen samenkomen. De ene is genoemd naar een gekleurde hoogte, de andere naar een ongrijpbaar wezen. Ertussen staat een kapel gewijd aan een heilige met een toren. Volg de straat die naar haar genoemd is tot je in een dorp komt. Ga naar het kerkhof en zoek er een zeshoekige stenen zuil. Bij slechts een van de personen die erop genoemd worden staat geen geboortedatum vermeld. Komt ze je bekend voor? Met wie was ze getrouwd? We zoeken een vochtige plek in het centrum van Tienen die zijn familienaam draagt (lichtjes anders geschreven). Daar is onze volgende afspraak.

Geen opmerkingen: