In Tienen is een geheim genootschap opnieuw actief geworden. Ongeveer tien jaar geleden vonden archeologen sporen van hun mysterieuze cultus. Ontraadsel de Mithrasmysteries en vind het magische voorwerp dat jouw team de hoogste rang in de hiërarchie van de ingewijden geeft.
Schrijf in, zoek mee en win met je team een 'Romeins weekend'!

Mithrasmysteries IV

We beginnen met een suikermannetje met één hand. Gevonden? Dan kan je van start gaan.
Dit wordt nu eens een echte zoektocht. We stellen deze keer veel vragen. Goed rondkijken is de boodschap. Noteer alle antwoorden. Sommige daarvan kunnen immers noodzakelijk zijn om bij een opdracht in een volgende etappe van het zoekspel de juiste keuze te maken.
We begeven ons richting grote markt. Hoeveel suikerklontjes (met een streepje) liggen er in de eerste zaal van het suikermuseum?
Wie is de sponsor van ‘moederschap’? Welk dier vindt je in hun embleem? Wanneer was de eerste steenlegging van het suikermuseum? Hoe lang hebben ze eraan gewerkt?
We gaan nu links af. Waar spelen de drie kinderen? Met wat spelen de kinderen? Graag in correct Nederlands!
We steken de straat over. Welke dieren vinden we hier op het standbeeld van ‘de groene’?
We gaan nu naar links tot aan de Mariagrot. Wie bouwde deze grot? Vroeger kon je achter het hek de bron horen.
We keren op onze stappen terug tot aan de voorkant van de kerk. Vindt je Daniël in de leeuwenkuil? Hoeveel leeuwen houden hem gezelschap? Hoe heet de koning met het nieuwe hoofd? Ga zeker ook eens binnen in de kerk kijken als ze open is. We vervolgen onze weg langs het pleintje naast de kerk.
Welk van de 4 veldslagen, vermeldt op het standbeeld van ‘de vliegende madam’, is hier in onze stad uitgevochten?
We stappen verder naar de Nieuwstraat. Welke historische mijlpaal heeft de beurs bereikt?
Kijk je even mee omhoog. Sommige winkelpanden hebben nog mooie gevels. Veel van deze gevels bevatten Romeinse bouwelementen. Wat betekend de letters O.S.B. in één van de gevels? Welk huis werd na de 1ste wereldoorlog in 1922 terug opgebouwd? Waaraan dankt de spiegelstraat zijn naam?
Kijk even naar het huisje naast de notaris. Klein,hé! Dit was vroeger een doorgang maar werd later volgebouwd. Hoeveel steigergaten vind je in het voorkant van het huis van de groetenboer? Let ook op de prachtige kopjes van de gevel ernaast.
We gaan nu langs het Vrijthof naar boven. Weet je wat een vrijthof is? Van hieruit ben je heel dicht bij de ingang van de crypte. Zoek die! Heb je de crypte gevonden? Ga dan verder tot het einde van het dooplopend straatje? Vindt je het gaatje in de muur? Kijk er even door. Waar kijk je naar?
Draai je om en zoek nu aan de zijkant naar Christus onder de wijnpers. Verder komen we twee ingangen tegen. De eerste is niet meer in gebruik. Boven de tweede zie je een engeltje. Welk instrument bespeelt het?
We gaan verder rond de toren. Waar vindt je een vrouwtje en een mannetje op de toren? Deze toren deed vroeger dienst als belforttoren. Vandaar ons stukje werelderfgoed. Hoeveel sleutelgaten bemerk je aan het poortje dat toegang geeft tot de beiaard?
Nog een ingangspoort: de lijkenpoort. Hoeveel leeuwen vindt je hier? Op het pleintje naast de kerk vind je een afgedankte klok. Wie heeft deze klok gegoten en wat was zijn beroep?
Op de Veemarkt zijn weinig huizen bewaard uit de vorige eeuwen. Een van de mooiste op het plein is deze van een apotheek. Welke firma is hier nu gevestigd?
We draaien naar rechts en lopen de Wolmarkt op. Hier staan 3 mooie huizen uit de 17de eeuw. De datum op het middelste huis ga je in een volgende etappe van het zoekspel nog eens tegenkomen. Wat heeft deze gevel met de Romeinse godin Fortuna te maken? Let op de bel van dit huis. Welk dier zie je hier weer?
Welke Tienenaar heeft Elisabethville gesticht?
Het huis nummer 17 was vroeger een tijdje het stadhuis van Tienen.
We komen terug op de Grote Markt. Wanneer is het stadhuis verbouwd. Welke van de mannen op de gevel van het stadhuis kan niet te Kaap’ren varen?
De fontein is opgericht op de plaats waar ooit een fontein was gebouwd voor de inhuldiging van het watervoorzieningsnet. Het was Leopold II die in 1894 de nieuwe waterleiding kwam inhuldigen.
Op deze zoektocht ben je een bepaalde diersoort opvallend vaak tegengekomen. Welke? Ze speelt ook een rol in de Mitrhascultus. Voor welke rang van inwijding staat ze daar?
Zo, we zijn weer rond. Je hebt vast heel wat dingen ontdekt waar je anders gewoon aan voorbij gelopen zou zijn. Heb je er dorst van gekregen? Je hebt hier genoeg cafés om uit te kiezen. Als je je suikergehalte terug op peil wil brengen kan je terecht in de shop in de Streekshop.

Geen opmerkingen: