In Tienen is een geheim genootschap opnieuw actief geworden. Ongeveer tien jaar geleden vonden archeologen sporen van hun mysterieuze cultus. Ontraadsel de Mithrasmysteries en vind het magische voorwerp dat jouw team de hoogste rang in de hiërarchie van de ingewijden geeft.
Schrijf in, zoek mee en win met je team een 'Romeins weekend'!

I

De zoektocht kan van start gaan! Onze eerste tip ligt voor het grijpen in het veld. Waar kunnen we onze zoektocht beter beginnen dan op de plek waar het mithreum werd teruggevonden? Daar bevindt zich nu een bedrijf dat wafels maakt waarmee de krachtige stralen van Sol Invictus, de onoverwinnelijke zon, kunnen worden omgezet in elektrische energie. Zo kan zijn licht toch schijnen als hij achter de horizon is verdwenen. Het sterproduct van dit bedrijf heet ‘Mithras’. Dat kan toch geen toeval zijn!
Volg de pakkende straat
bergop. Zo kom je op de heuvel waar zich ooit een galloromeinse vicus bevond. Hier woonden de volgelingen van Mithras. Blijf rechtdoor gaan tot je de weg versperd wordt door een hek. Daarachter zie je een soort moderne heirbaan. Anders dan de Romeinse heirbanen, die met stenen geplaveid waren, is deze gemaakt van metaal. De wagens kunnen maar in twee richtingen, vooruit of achteruit. Maar ze rijden wel sneller dan de beste Romeinse ruiter ooit zou kunnen.
Zoek een klein stukje naar het Zuidoosten de
onderaardse doorgang die alleen door voetgangers kan worden gebruikt. Ga erdoor en zoek aan de andere kant de straat die genoemd is naar de weg waar je net onderdoor bent gegaan. Dwars op deze straat begint een laan die verwijst naar één van de rangen in de mithrashiërarchie, de soldaat met zijn
lans.

Volg de laan en houd de gevels aan de linkerkant goed in de gaten. In een nis zie je een zittende vrouwenfiguur met bloemen op schoot. Is het de Romeinse godin Flora? Volg haar blik. Ze kijkt recht een straat in aan de overkant. Op de hoek zie je een apenstaart en een telefoon. Volg die straat en sla vervolgens de straat in die genoemd is naar een Romeinse soldaat. Op een reliëf in een van de gevels zie je hoe hij de helft van zijn mantel aan een arme schenkt. Schuin aan de overkant zie je een reliëf van dezelfde kunstenaar. Wie was die kunstenaar en welke Grieks-Romeinse god was de uitvinder van het instrument dat het meisje bespeelt? De antwoorden op die vragen kunnen extra tips opleveren.
Blijf de straat volgen en ga altijd maar rechtdoor tot je aan een T-punt komt. Hier kan je naar links of naar rechts. Maar welke is de juiste richting? Als je de ene kant opgaat kom je voorbij een immobiliënkantoor naast een ijssalon. Lekker, maar is dit de goede kant? Als je de andere kant opgaat kom je ook voorbij een immobiliënkantoor. Op die plek werden vroeger ook
ijsjes verkocht. Dat zie je nog aan een gevelsteen. Jammer, je kan hier nu geen ijsje meer kopen, maar het is wel de goede richting.






Neem nu de eerste straat links. In deze straat staan een paar prachtige herenhuizen.
Als je deze straat vanuit de juiste richting bent ingeslagen kom je aan de linkerkant een tegelversiering met bloeiende
kastanjebloesems tegen. Er is met die Art-nouveau-taferelen iets vreemds aan de hand. Ze tonen tegelijkertijd de voorjaarsbloesems en de vruchten die zo typisch zijn voor de herfst.











In het park aan de overkant staan een aantal mooie oude kastanjebomen. Ergens in dit park vind je een zeshoekig platform. Een danspodium? Een offerplaats? Het is gebouwd uit kwartsietbrokken. Ga er bovenop staan, draai om je eigen as en kijk in de richting waar Sol Invictus nooit komt. Daar zie je een grote kastanjeboom. Maar heb je het gebouw erachter ook gezien? Het instituut dat zich daar bevindt heeft ook een vestiging in een Tiense deelgemeente, buiten het stadscentrum. In dat dorp moet je zijn voor de volgende etappe.

Geen opmerkingen: