In Tienen is een geheim genootschap opnieuw actief geworden. Ongeveer tien jaar geleden vonden archeologen sporen van hun mysterieuze cultus. Ontraadsel de Mithrasmysteries en vind het magische voorwerp dat jouw team de hoogste rang in de hiƫrarchie van de ingewijden geeft.
Schrijf in, zoek mee en win met je team een 'Romeins weekend'!

Mithrasmysteries IX

Je hebt al een heel stuk van Tienen verkend: Tienen-centrum, Tienen-station, Grimde, Hakendover, Kumtich en Oplinter. Maar onze Tienen-puzzel is nog niet volledig!

Deze keer moet je in Oorbeek zijn. Zoek daar in de Engelbeekstraat naar ‘Het heilig hart van Christus’. Gevonden? Volg dan van hieruit de Begijnenstraat tot aan het doodlopende uiteinde. Daar staat een hek waardoor je mag binnenwandelen (is een servitudeweg). Hoe heet het gebouw dat op dit domein staat ?

Keer terug naar ‘Het heilig Hart’ en blijf de Begijnenstraat volgen. In deze straat vind je het Parochiecentrum. Op welk huisnummer? Als je graag een stukje wandelt, kan je hier eventueel parkeren. Rij je liever door, kan dat ook.

Het pachthof Henskens is een mooie vierkantshoeve.
Hoeveel ankers tel je langs de kant van de Begijnenstraat?
Ga nu een kijkje nemen bij de kerk en zoek de grafsteen ‘Orbekka’. Hoe ziet het wapenschild eruit? Wie was Bernard Jacques Joostens?

Rij of wandel nu in de richting van het koor van de kerk. Zo kom je op een punt waar een infoportiek staat. Het spitse torentje dat je in de verte ziet, ken je ondertussen al : van welke kerk is dit het torentje?

Wandel de Smisstraat in (doodlopende straat). Het laatste huis (nr. 16) is een mooie, statige woning. Wat was vroeger de functie van deze woning?

Wandel of rijd terug naar de kerk en parkeer in de Sint-Jorisstraat.
Waar vind je hier het recent gerestaureerde Sint-Joriskapelletje?
Ga terug naar je wagen (of neem je fiets) en rij naar de Oorbeeksesteenweg.
Hoek Sint-Jorisstraat en Oorbeeksesteenweg staat een kapelletje.
Hoe wordt dit kapelletje genoemd?

Steek de steenweg over en rijd door ‘Dievendaal’ en vervolg in de Driebek.
Neem de eerste straat rechts, de Sint-Lambertusstraat. Zo kom je op de grote weg : Groot Overlaar. Schuin voor je zie je het Sint-Lambertuskerkje.

De geschiedenis van dit mooie, oude kerkje begint in de 10de eeuw. Het was een ‘Eigenkirche’ die behoorde tot de heren (ridders) van Lede en Bellekom. Het koor werd in de 12de eeuw gebouwd. In de 13de eeuw ging het kerkje over in handen van het kapittel van de Sint-Martinuskerk van Luik, die dadelijk met de bouw van de toren begonnen.
Ten gevolge van de oprichting van de nieuwe bisdommen in 1559, werd de verantwoordelijkheid voor de parochiediensten an de Sint-Germanuskerk van Tienen gegeven. Sinds 1801 werd de Sint-Lambertuskerk volledig afhankelijk van de Sint-Germanuskerk. Vanaf de 16de eeuw werden er grotere en kleinere aanpassingen aangebracht.

Bekijk de muren van dit kerkje heel aandachtig. Bij het optrekken van de muren werd er onder meer gebruik gemaakt van afbraakmateriaal van de Romeinse villa die in de buurt (Goudberg), 600 m ten Z-W van de kerk, was gelegen.
Over welk materiaal hebben we het?

Wat verder dan de kerk is het alsof een boot in het veld gestrand is.
Het is dan ook een waterwinningsterrein.
De horizontale lijnen doen ons denken aan een plaats waar men spreekt van ‘Sint-Pietersbanden’. Weet je al naar welk stukje Tienen je volgende keer zal gaan?

Geen opmerkingen: